Laatste nieuws van het Peuterstation van dinsdag/donderdaggroep. 14 november 2017

We zitten vol op in het thema Herfst, met afgelopen week de lampionnetjes van Sint Maarten er natuurlijk ook tussendoor. Deze week zijn we begonnen met de spin die het zo druk heeft met het wevenn van haar web. We hebben met z'n allen een spinneweb gemaakt van touw in de kring. En zijn bezig met het verven van het buikje van de spin, daarna wordt de spin voorzien van pootjes en oogjes. We kennen ook al een leuk liedje van de spin:

Een spinnetje kwam gelopen, een spinnetje kwam gekropen. Het kroop hier, het kroop daar. Waar maak ik nu mijn webje klaar.

spinneweb 2

 

 

,

 

 

 

Nieuws van het Peuterstation, vanaf 19 september 2017

Inmiddels zijn we al weer bijna 3 weken geleden begonnen na de zomervakantie. Alle peuters zijn weer gezond terug na een fijne zomertijd. Het is altijd weer even wennen in het begin, daarom zijn alle vaste rituelen weer even kort herhaald. Zoals het opruimliedje, in de kring zitten, handen wassen o.a. Hoe zat het ook weer met het hulpje, waar moet de knijper hangen op de dagritmekaarten?

Er kwam afgelopen dagen veel water uit de lucht vallen, dus dat hebben we meteen aangegrepen om over water te praten, zingen en te verven. Water komt ook uit de kraan en dat water gebruiken we voor allerlei dingen. We hebben ook met lekker warm water gespeeld in de watertafel. Een erg leuk liedje is er te vinden op YouTube; "water heb je nodig voor de eendjes in de sloot".

 

 

 

Nieuws van 't Peuterstation, vanaf augustus 2016.

 

De Thema's Verkeer en Zomer zijn alweer achter de rug met daarin het jaarlijkse peuteruitje van beide groepen. En dit jaar zijn we naar kinderboerderij/speeltuin Thijenkaampe geweest in Thij/ Steenwijkerwold. Beide ochtenden was het even spannend wat het weer zou gaan doen, maar... we hebben het erg getroffen het bleef droog en zelfs met een zonnetje erbij! De peuters en de juffen hebben enorm genoten!  Deze week gaan we nog lekker spelen en dan hebben we 6 weken zomervakantie! Iedereen een hele fijne zomer gewenst en we hopen alle peuters en hun ouders in de eerste week van september gezond en wel weer te zien!!!

uitje kinderboerderij

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

April en Mei al weer achter de rug met Pasen, de meivakantie en moederdag. Nu is het al juni en de laatste 2 maanden van het peuterjaar gaan we beleven, met hoop ik mooi weer en allerlei leuke activiteiten.

KUNST was een heel leuk thema en Tante Saar een groot succes! Trouwens; de gezamenlijke kunstwerken hangen in de hal!

Komende 3 weken gaan we met het thema VERKEER aan de slag. We gaan in op allerlei situaties die de peuters in het verkeer meemaken. Achterop de fiets, lopend op de stoep, samen oversteken bijv. Ook komen allerlei soorten voertuigen aan bod en bieden we verschillende boekjes aan over dit onderwerp en niet te vergeten de liedjes! Het gaat weer een leuk thema worden...

Hieronder een foto van heerlijk buitenspelen met prachtig zomerweer, in de zandbak en met een mooie tent om lekker in de schaduw te liggen.

buiten spelen peuterstation

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

30 maart. Het thema Kleding hebben we achter de rug en we hebben van alles gedaan met kleding en  ook veel geleerd over kleding. Nu zijn we deze week begonnen met een nieuw thema: KUNST, met een knipoog naar de Lente. Dit doen we gezamenlijk met de kleuters van School B en met de BSO. We maken ook een heel groot kunstwerk samen.

Vandaag had de dinsdag- en donderdaggroep kunstenaar Saar op bezoek. Zij was op zoek naar haar atelier, maar was helemaal verdwaald en kwam bij ons terecht. Ze wilde heel graag kunst met de peuters doen en heeft uit haar koffertje allemaal mooie stempeldingen gehaald en dat werden op zwart papier prachtige kunstwerken.

 kunstenaar Saar

Aan het werk met kunst Het wordt prachtig! dank je wel Saar!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Maart 2017. Na een weekje voorjaarsvakantie gaan we weer beginnen met een nieuw thema:

Kleding.

We gaan bekijken en benoemen wat voor kleding er allemaal is, de verschillen tussen zomer- en winterkleding ontdekken. We gaan ons zelf ook verkleden en kijken oa. naar diverse soorten schoenen. Kortom, te veel om op te noemen, het is een leuk thema, waar we weer met veel plezier mee aan de slag gaan.

Zoals bekend besteden we veel aandacht aan het bewegen van peuters en oefenen we wekelijks, zeker in de winterperiode, in de motorische vaardigheden. Dit doen wij in het kleutergymlokaaltje van School B, waar onze speelzaal ook in gevestigd is. Vandaag 1 maart waren er een aantal peuters van beide groepen zover dat zij hun vaardigheden konden laten zien aan papa, mama, opa en oma. Het ging geweldig goed en ze zijn allemaal geslaagd!! Op een ander tijdstip houden we weer zo'n diplomafeestje voor de volgende peuters.

peutergymdiploma

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Januari 2017. Het nieuwe jaar is weer begonnen. Iedereen een heel goed en gezond 2017 gewenst!!

Buiten is de sneeuw al grotendeels weg, maar binnen kunnen we nog even spelen met nep-sneeuw. (scheerschuim)

spelen met nep sneeuw

 

 

Met de peuters zijn we weer begonnen aan een nieuw thema: Winter brr.. De winter heeft nu echt zijn intrede gedaan en het is al een kleine week wit buiten en koud. De kinderen hebben winterspulletjes meegenomen, hier praten we over. We bekijken prentenboeken over de winter en we gaan buiten voelen hoe koud het is. Ook gaan we lekker verven en plakken over de winter en sneeuwvlokjes laten dwarrelen van papier. In de winter zijn we ook wel eens verkouden en worden we ziek, dit onderwerp gaan we ook combineren met het winter thema door  o.a. het prentenboek "Beer is ziek" aan te bieden en over te werken.

 

Hieronder dik ingepakt even lekker buiten in de witte wereld:

2017 winter peuterstation

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

November/ december 2016

Feesten: Sint en kerst.

 

Kerstviering in de laatste week. Op donderdag en vrijdagochtend hebben de peuters gezellig met elkaar iets lekkers gegeten, de papa's en mama's waren uitgenodigd en enkele oma's waren ook aanwezig. Ook zijn er natuurlijk kerstliedjes gezongen. Het was heel gezellig! En dan nu 2 weken kerstvakantie, tot volgend jaar allemaal!

kerstgroepsfoto 2016 klein peuterstation

 

 

Kerst.

De kerstboom staat in het lokaal en is al bijna helemaal klaar.

kerstboom klein peuterstation

kerstknutselen klein peuterstation

..........................................................................................................................................................

 

2 december is Piet bij de vrijdagochtendgroep op bezoek geweest, een groot feest en ook weer erg gezellig. De peuters waren heel blij met hun cadeautje!

piet op vrijdagochtendgroep 2 peuterstation klein2

piet op vrijdagochtendgroep peuterstation3klein

............................................................................................................................................................

 

1 december, ja het is zover: Piet op bezoek op de donderdagochtendgroep. Het was zo gezellig, Piet leest ook een verhaaltje van Dikkie Dik voor.

pietopbezoek 2 peuterstation klein 2

 

 

 

Deze weken druk bezig met eerst het sinterklaasfeest, waarin we allerlei leuke dingen doen, zoals liedjes zingen, schoen zetten, pepernoten bakken en knutselen natuurlijk. Ook kunnen de peuters zich verkleden als piet of sint.

pepernoten peuterstation 24 11 2016 kleinpietjes op een rijtje peuterstation kleinsintpietenmuts maken peuterstation klein

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 sintmaarten groep peuterstation kleinkring sint maarten klein

Na een fijne week herfstvakantie zijn we nu al even bezig met het thema Herfst! Er staat een boompje in de speelzaal, allemaal herfstspulletjes uit de natuur zijn al door de peuters verzameld en bekeken. Het liedje "Op een grote paddestoel"wordt uitgespeeld met een echte kaboutermuts en op een rood/witte "paddestoel".

Ook hebben we allemaal een lampionnetje gemaakt voor Sint Maarten, natuurlijk gaan we binnen ook even lopen met onze lampion.

Liedje:

11 november is de dag, dat mijn lichtje dat mijn lichtje

11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.

En nog een liedje:

Kijk mijn lampionnetje, 'k heb het zelf gemaakt

ik draag het in mijn handen, en loop ermee op straat.

 

 

27 september zijn we begonnen met een nieuw thema: Mensen, ik en jij!

 

De peuters mogen een foto van zichzelf mee nemen van toen ze nog wat kleiner waren of een foto van nu en eventueel een geboortekaartje. Die gaan we allemaal bekijken en we hangen ze op in de speelzaal, ook maken we een fotoboek. We praten over hoe we er uit zien, wat kunnen we met onze armen, benen, voeten enz. En wat doen we met onze neus, oren, ogen, mond; de zintuigen dus. We leren liedjes, doen luisterspelletjes, kortom teveel om op te noemen!

Thuis kunt u hier natuurlijk ook mooi op inspelen, kom gerust langs als u behoefte heeft aan tips.

 

 

Luisterspelletje Thema Mensen, jij en ik.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vanaf 30 augustus zijn we weer begonnen met het nieuwe peuterspeeljaar. Allemaal een fijne zomertijd achter de rug en de peuters en de juffen hebben er weer zin in!

 

We zijn ook al met een nieuw thema begonnen: Welkom!

 

Voor de peuters die al op de speelzaal zaten, weer even alle regeltjes opfrissen.Hoe ruimen we ook weer op en wanneer gaan we in de kring, hoe zat het ook weer met handen wassen en het toiletbezoek?  En voor de nieuwe peuters is het fijn dat we middels de dagritmekaarten goed kunnen laten zien wat er allemaal op een ochtend gaat gebeuren. Het geeft hun regelmaat en structuur.

 

Gelukkig is het nog steeds mooi weer en kunnen we fijn buiten spelen!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------