Peuterspeelzaal Peuterleut
stichting peuterspeelzalen Steenwijkerland
Dorpshuisstraat 2
7946 AP Wanneperveen
T 0627338527

Start van de tweede groep 

Vanaf 1 november 2014 zijn we vanwege een lange wachtlijst bij peuterspeelzaal Peuterleut begonnen met een tweede groep op de dinsdagochtend en de donderdagmiddag. Vrijwilligster Ragonda en ik (Joke) staan samen op de groep. Het is fijn voor de kinderen om allebei de dagdelen dezelfde gezichten te zien.

4 peuters stapten met papa of mama die eerste ochtend de speelzaal binnen met hun nieuwe rugtasje om. Ze kwamen binnen alsof het nooit anders was geweest. Papa en mama bleven ook gezellig. De week erna kwam er nog een nieuwe peuter bij.

 

Omdat het de eerste keer met alle peuters goed ging kwamen ze de volgende keer al de hele middag zonder papa of mama. Traantjes waren er niet bij het afscheid. Er was allerlei speelgoed klaargelegd om mee te spelen, maar het keukentje werd het meest gebruikt. Er werd koffie gezet, er werden broodjes gesmeerd en er werd zelfs met de hand afgewassen. Hoe leuk kan dat zijn als je 2 jaar bent. Aan de glunderende koppies te zien best leuk.  En wij als juffen moesten natuurlijk alles proeven. We aten onze buikjes rond en dronken koffie, melk en thee tot we niet meer konden. 

 

We gingen ook al een beetje oefenen met in een kringetje zitten. Best moeilijk hoor als er zoveel leuke andere dingen zijn om te doen. We doen het nog maar kort omdat alle peuters vrij jong zijn. Langzamerhand breiden we dit uit. Het Goedemorgen en Goedemiddagliedje kennen we intussen al aardig goed evenals het Dag dag allemaal liedje. 

Als we nu het kringliedje aanzetten komen de peuters er al aan om op het stoeltje in de kring te gaan zitten. Zo snel went dat. Je ziet ze denken: he, liedje, dan gaan we in het kringetje.

Beer zit ook altijd gezellig in de kring in z’n kinderstoel. Hij proeft ook af en toe een stukje fruit. 

 

We hebben kennisgemaakt met verf. Met een verfschortje aan op een groot blad experimenteren met verf. Zo leuk om te zien hoe iedere peuter dit weer op een andere manier uitprobeert. De 1 zet heel voorzichtig een streepje op papier, de ander maakt meteen met veel verf grote streken en weer een ander doet dit vergezeld gaan van geneurie. En dat neuriën gaat steeds een beetje harder naarmate het doek vordert. Het gaat  in het ritme van de bewegingen. Heel bijzonder.

Ook hebben we met klei gespeeld. Gezellig met z’n allen aan de grote tafel. Muziekje er bij aan. Erg knus.

 

In die 2 maanden dat deze peutertjes nu komen hebben we het sinterklaasfeest en het kerstfeest gevierd. We hebben over Sint, Piet en kerst geknutseld. Zo’n potje lijm ziet er blijkbaar smakelijk uit, want sommige peuters konden het niet laten om even te proeven. Echt vies vonden ze het niet, maar juf vertelde dat het niet was om te eten, maar om mee te plakken. 

Zowel de peuters als wij hebben snel onze draai gevonden. Het was goed om met een klein groepje te starten. In januari mogen we nieuwe kindjes verwelkomen. Zij komen ook gezellig spelen. 

En zo langzamerhand wordt het dan al een echte groep.