Nijntje beweegdiploma
Vier oudere peuters uit groep Dribbel waren er aan toe om te laten zien wat ze de laatste maanden allemaal geleerd hebben op het gebied van bewegen. De peuters moeten 18   "beweegthema's " beheersen met de onderdelen vangen, rollen springen, op een been staan enz.  Bij het kleutergym van gymnastikkvereniging Advendo mochten we meedoen. Er was een parcourtje opgezet met  een moeilijk klimgedeelte, pittenzakjes gooien, balanceren, klimmen en springen. Alle peuters  hebben hun best gedaan. Na het drinken van een beker limonade werden de Nijntje Beweegdiploma's uitgedeelt. Gefeliciteerd
Groetjes Beate
20160523 171231 120160523 17151220160523 17221020160523 172406 1

Thema kunst:

Wij hebben een aantal weken met het thema kunst gewerkt. Ik stelde in de kring aan de peuters de vraag wat kunst is, verrassende opmerkingen kwamen voornamelijk vanuit de oudste peuters. Schilderen, tekenen, verven, dansen en muziek maken. Elke groep ging ermee aan de slag. De schildersezel werd neergezet, papier opgehangen en de wasco, potloodjes en stempeltjes neergelegd. Wie zin had kon de hele dag creatief bezig zijn! Wij gingen knikkerverven, hierbij wordt de verf in een schoenendoos gedaan en rollen er verschillende knikkers door heen. Dit zorgt voor mooie kunstwerken. Ook hebben wij per groep een groot canvasdoek beschilderd, iedereen hielp mee. Toen de ouders binnen kwamen werd er enthousiast gereageerd en de kinderen waren apetrots. Daarnaast hebben we op de verschillende groepen ook andere kunstwerken gemaakt. De één beplakte een schoenendoos met allerlei materialen en de ander maakte een groot schilderij met natuurproducten. Het thema werd afgesloten met een kleine tentoonstelling van de gemaakte kunstwerken. 

Meelopen op de peuterspeelzaal “Hakkepuf”, verjaardag!
Maandag 24 november 2014 was het zover, mijn zoontje Daan was de dag ervoor 3 jaar geworden en mocht vandaag trakteren op de peuterspeelzaal. Als ouder mag je die ochtend meelopen/meehelpen en wordt er uitgebreid de verjaardag van je kind gevierd.

En wat werd dat leuk gedaan! Eerst werd er een kring gemaakt met stoeltjes en werd er een mooie verjaardagstoel neergezet voor de jarige. Daarna kreeg ieder kind een lintje en mochten ze om de beurt de stoel versieren. Ondertussen had Daan al een mooie zelfgemaakte  verjaardagsmuts op zijn hoofd gekregen. Eenmaal iedereen op de stoel kwam de mooie verjaardagstaart tevoorschijn. Samen gingen we de kaarsjes tellen, we moesten er 3 hebben. Ze werden aangestoken en Daan mocht ze uitblazen. Ook werden er niet 1 maar wel 3 verjaardagsliedjes gezongen. Wat een feest! Als laatste mocht Daan trakteren. Samen gingen we de kring rond. Nadat iedereen het op had waren de ouders er alweer om de kinderen op te halen. Erg leuk om te zien hoeveel aandacht ze er aan geven!

Hulpouder:
Maandag 8 december mocht ik weer meehelpen, nadat ik me als hulpouder had opgegeven.

Nadat alle ouders hun kind hadden gebracht mocht iedereen een stoeltje pakken en gingen we in de kring zitten. Eerst worden alle namen opgenoemd. Wanneer een kindje zijn/haar naam hoort zegt hij/zij: Hier ben ik! Als alle namen zijn opgenoemd mag er een kindje alle kindjes tellen en wordt ook de dag van de week benoemd. Ook wordt er nog even gepraat over bijv. het weekend of andere dingen en evt wordt het nieuwe thema uitgelegd en wordt er over dat onderwerp gesproken. Ook worden er liedjes gezongen, de kindjes mogen zelf ook een liedje kiezen.Boven de huishoek hangen plaatjes met daarop de bezigheden van de ochtend. Zo kunnen ze zien wanneer er wat gebeurd. Nadat de stoeltjes zijn opgeruimd wordt er een poosje gespeeld en worden er spelletjes of werkjes gedaan die bij het thema horen. Na een poosje wordt het “opruimliedje” afgespeeld en ruimen we met zijn allen op. We gaan met z’n allen aan de grote tafel zitten en wordt de mand met tassen en de bak met de drinkbekers naar binnen gebracht. Er worden steeds 2 kindjes aangewezen die de tasjes mogen uitdelen. Daarna drinken we wat en eten de kindjes hun fruit op. 

Daarna is er nog tijd om te gymen of lekker buiten te spelen bij goed weer. 

En voor ik het weet is de tijd alweer om en staan de ouders er al weer om de kindjes weer op te halen. Wat een leuke ochtend en zo leuk om eens mee te maken wat er eigenlijk allemaal gedaan en besproken wordt op de peuterspeelzaal! 

Rebekka Pit
Piramide:
Op woensdag 22 oktober hadden wij een ouderavond georganiseerd op onze speelzaal!

Rita Vos, onze pedagogisch manager, had een programma gemaakt waabij de ouders kennis konden maken met de Piramide methode. Ongeveer 35 ouders waren aanwezig en aan de hand van een powerpointpresentatie werd uitgelegd waarom en hoe wij, leidsters, op  deze manier "werken" met de peuters.  

Op dit moment zijn we net gestart met het thema Herfst. Door het vertellen in de kring, het bekijken en voelen van de materialen en het maken van werkjes, willen wij de peuters vertrouwd maken met de veranderingen in de natuur en het weer.  Wij praten met de peuters over regen en kou, over de mooi gekleurde blaadjes die van de bomen vallen door de wind. Wat doe je aan als je naar buiten gaat als het koud is of als het regent. Er wordt voorgelezen en gezongen over de herfst.

De Piramidethema's die de laaatste weken voorbij kwamen waren oa. Welkom en Dit ben ik.

Met het thema Welkom begonnen we direct na de zomervakantie.  De start na een vakantie en de komst van nieuwe peuters is altijd een prima aanleiding hiervoor. De peuters moeten weer wennen aan de speelzaal, het dagritme, de leidsters en de andere kinderen. Hoe ging het allemaal ook alweer? Zo proberen wij ( weer) de kinderen het gevoel te geven dat de speelzaal een aangename en veilige plek is, waar ze met veel plezier zijn.

Het thema daarna was Dit ben ik. Als er iets is waarop een kind gericht is, dan is het wel op de mensen om hem heen. Papa, Mama, broertje of zusje. Opa en Oma. Wij richtten ons voornamelijk op: hoe zie ik er uit??? Wij brachten het heel dicht bij het kind zelf. Hoe zie je er uit, hoe zien andere kinderen er uit? Je lichaam, daarmee besta je, kun je zeggen: Kijk, dit ben ik!.  Wij maakten prachtige "zelfportretten" .  Welke kleur haar hoort  bij jou, ben je een jongetje of meisje? Voor sommigen nog niet zo voor de hand liggend! Hoe heten onze lichaamsdelen. Ook besteedden we aandacht aan de zintuigen....horen, ruiken, proeven, voelen en zien. 

Een overzichtje van de afgelopen maanden:
In de maand maart hebben we op de speelzaal een verkeersochtend voor peuters en ouders gehad. Deze ochtend werd verzorgd door Rudie Wiersma van Veilig Verkeer Nederland. Voor de peuters werd er buiten een heus circuit uitgezet met pilonnen, een zebrapad en een verkeerslicht. Spelenderwijs leerden de peuters hoe te reageren op een rood of groen verkeerslicht  en hoe uit te kijken voordat het zebrapad overgestoken mocht worden.

Daarna werden de ouders uitgebreid voorgelicht hoe te handelen in het verkeer met hun jonge deelnemers.

  

De lente zette in, zowel binnen als buiten! Wij gaven op een speelse manier aandacht aan nieuw leven, volgden we de ontwikkeling van bol of zaadje tot bloem en van ei tot kuiken. Ook keken we naar de volwassen dieren en hun kleintjes. Er werden boekjes hierover gelezen en knutselden we er lustig op los.

Pasen paste natuurlijk prima in dit thema.

  

Het thema dat hierop volgde was: Kleur en Vorm

Peuters worden sterk aangesproken door alles wat kleur heeft, kleur is het meest dominante kenmerk van alles om ons heen en kleur is een belangrijk facet van de creatieve en ook emotionele ontwikkeling. Kleur heeft ook een signaalfunctie, denk aan verkeer!

Het begrip van vormen is voor peuters nog erg moeilijk. Zij leren de vormen kennen door ermee te handelen. Een bal is rond en kan rollen, blokken hebben hoeken, daar kun je mee bouwen of stapelen.

  

Moederdag en  Vaderdag werd natuurlijk ook niet vergeten. Voor de mama's was er een theepotje met theezakjes of een hartjes-schilderij. Voor de papa's een sleutelhanger of een werkje met daarop de tekst dat papa een "toffe peer" was. 

  

Het thema waar we nu mee werken is: Zomerkriebels

Als het lekker weer is kun je buiten spelen, buiten eten, uitstapjes maken. In deze periode spelen water en zand ook een grote rol.  Wij gaan kijken naar het weer en laten de peuters buiten de zomer beleven. Wij besteden veel aandacht aan zintuigelijke ervaringen, voelen, proeven, ruiken, zien en horen.

Het jaarlijkse uitstapje van alle peuters paste dus ook mooi in dit thema! Wij gingen met het treintje naar het pannenkoekenrestaurant:  de Oude Vesting.  De peuters konden zich lekker uitleven, buiten,  met allerlei rijdend materiaal en op speeltoestellen.  De dieren konden geaaid en bewonderd worden.Tussendoor werden er poffertjes gegeten! 

  

Nog anderhalve week te gaan en dan is het Zomervakantie.

De peuters die 4 worden en na de vakantie niet meer bij ons terug komen wensen we veel plezier op de basisschool en al onze andere peuters en hun ouders wensen we een fijne, vooral zonnige vakantie toe.

  

  

  IMG-20140619-WA0006

  

Thema : Kusje beter!!!
Ons thema over ziek en gezond zijn was een leuk thema wat de peuters erg aansprak. Het keukentje was ingericht als ziekenhuisje. Sommige peuters vonden dit eerst wel wat raar, maar op een andere plek in het lokaal konden ze gelukkig nog naar hartelust lekker en gezond eten maken voor de zieke kindjes in het ziekenhuis.

Dat er goed gezorgd moet worden voor de patientjes wisten de peuters heel goed. Ze kregen vele prikjes, verbandjes, pleisters e.d. En natuurlijk heel veel kusjes want daar wordt je ook weer beter van. In 1 van de groepen kwam een echte doktersassistente langs om zieke knuffels die de peuters hadden meegenomen te onderzoeken en weer beter te maken.

                   img 3441

Herfst:
De afgelopen weken hebben we ons op de speelzaal bezig gehouden met het thema herfst!

Herfst is voor de kinderen een spannend seizoen, er valt een hoop te beleven.

De natuur om hen heen verandert zichtbaar. De bomen en struiken worden kaal, er liggen veel bladeren op de stoep en straat.  Het waait hard, het regent.

In alle groepen zijn we gestartmet dit thema door middel van een herfstwandeling. Het park is dichtbij, dus een uitstapje is zo gemaakt en konden de kinderen zelf ervaren dat het nat of koud was, lag er veel blad op de grond, net als eikels of kastanjes, en zagen we paddenstoelen.  En alles mocht mee naar de speelzaal, er werd heel wat in de meegenomen plastic tas gepropt!  Zelfs afgewaaide takken. De thematafel was haast te klein!

We zongen liedjes over de herfst en lazen boekjes hierover. Er werden knutsels gemaakt zoals spinnetjes, blaadjes en egeltjes. Kortom een veelzijdig thema.

                                                               img 3452                                       2013-10-16 09.53.02

Ook werd er veel aandacht besteed aan 11 november, elke groep maakte een prachtige lampion, er werd druk geoefend op het bijbehorende liedje en het lopen met de lampion!!!!  Of was het nou een “champion”?  Voor sommige kids was het nog een moeilijk woord.

dscf3678                    dscf3689

                                                                                     

Sinterklaas:
De Sint is inmiddels ook weer in het land,  enthousiaste ouders hebben de speelzaal weer versierd  met vlaggetjes, afbeeldingen van het bekende paar, paard Amerigo, een speelschoorsteen, nepcadeautjes en hangt er een prachtige zelfgemaakte pepernotenkrans aan de deur!!  Natuurlijk gaan we ook weer werkjes maken met de peuters.  Rond 5 december zal  Zwarte Piet, natuurlijk met cadeautjes, alle groepen een bezoekje brengen!

Voor de peuters is dit weer een super spannende, maar oh zo’n leuke tijd!!

Thema eten en drinken:
Op onze speelzaal hebben we ons in alle groepen bezig gehouden met het thema eten en drinken. Een erg leuk thema waarmee je wel eindeloos door kunt gaan.

De peuters werden in de sfeer van het thema gebracht door het boek “Rupsje Nooitgenoeg”, waarin Rupsje zich helemaal voleet met fruit, snoep(waar hij buikpijn van krijgt) en lekkere sappige blaadjes. Wanneer hij genoeg gegeten heeft maakt hij een huisje voor zichzelf om te slapen. Wanneer hij wakker wordt is hij een mooie vlinder geworden.

 We zijn samen met Rupsje Nooitgenoeg naar de supermarkt geweest. We gingen daar het fruit kopen wat ook in het boekje stond. Samen met de peuters ging Rupsje op zoek naar het fruit. We kochten 1 appel, 2 peren, 3 pruimen, aardbeien en sinaasappels voor Rupsje. Teruglopend door het park zagen we “nagelslakken” aldus 1 peuter.

 Terug op de speelzaal hebben we het fruit geschild en hebben we een mooie fruittaart gemaakt voor Rupsje. Hij vond het heel lekker, maar kon helaas niet alles opeten. Zijn buikje was vol. Gelukkig mochten alle peuters mee-eten en in een mum van tijd was alles op. Heerlijk vond iedereen het.

Het thema eten en drinken is vooral veel proeven en eten. En………………….dat spreekt onze peuters zeer aan.! Er werd sinaasappelsap gemaakt, er werden pannenkoekjes en cupcakejes gebakken.

Er werd volop winkeltje gespeeld met de spulletjes die de kinderen hadden meegenomen. De tassen werden goed  volgepropt met etenswaren, er werd al dan niet ‘betaald” We hadden veel boekjes van de bibliotheek over eten en drinken, waarop volop werd voorgelezen en we zongen liedjes over Rupsjenooitgenoeg en over de beren die broodjes gingen smeren. En niet te vergeten: geknutseld hebben we ook nog.

Kortom, het was een leuk en gezellig thema.


   dscf1910             dscf1911           

dscf1924                  dscf1984

                   

dscf3602               dscf3604

dscf3607              dscf3609

dscf3616 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feest bij Hakkepuf: 
Onze peuterspeelzaal bestaat 25 jaar. Dit hebben we 31 augustus gevierd met een prachtig feest voor de peuters en hun ouders, broertjes en zusjes. Veel peuters kwamen kijken naar het poppentheater van Audrey Spaargaren. Zij speelde het prentenboek “Mama Kwijt” met door haarzelf gemaakte figuren uit het boek. De peuters gingen helemaal op in het verhaal over kleine uil die haar mama kwijt was. Gelukkig vond ze met behulp van Eekhoorn, beer en kikker haar mama weer terug. Alle dieren mochten toen mee naar het nest van mama uil en kleine uil om een koekje te eten. Ook alle peuters kregen een lekker koekje. Eind goed, al goed. Gelukkig maar. 

Het voordeel van onder 1 dak wonen met de Beatrixschool is dat wij gebruik mochten maken van o.a. het kleuterspeellokaal. Daar was door een oudercommissielid een leuk gymparcours uitgezet. Er kon naar hartenlust worden geklommen, gesprongen en met ballen worden gerold.

Van al deze activiteiten krijg je natuurlijk dorst. Een aantal mama’s stonden al klaar met drinken en een bolletje. Inmiddels waren de papa’s, mama’s, broertjes en zusjes ook gearriveerd om met hun peuter het feest verder te vieren. Het was prachtig weer, waardoor er zowel binnen als buiten allerlei activiteiten konden worden gedaan. Het springkussen werd volop gebruikt, de peuters konden een chipsketting maken, sjoelen, schatgraven in de zandbak, een tekening maken van kleine uil, blikgooien en natuurlijk schminken. Bij de Sminktafel was het erg druk. We zagen steeds meer prinsesjes, piraatjes en uiltjes rondlopen. Een feestelijk gezicht. 

Het was een leuk feest, met allemaal vrolijke mensen. Dit is ook goed te zien op de bijgevoegde foto’s. Er waren veel ouders om te helpen, waardoor alles op rolletjes liep. Bedankt ouders!!!   Klik hier voor de foto's  


Paaseitjesactie:
De oudercommissie organiseerde voor de peuterspeelzaal een paaseitjesactie. Alle peuters hebben papa en mama, opa's en oma's, buren enz gevraagd of ze een zakje paaseitjes wilden kopen. De peuters hebben heel veel paaseieren geknutseld die als label aan de zakjes werden bevestigd. Het resultaat was een fleurig, vrolijk geheel. Al gauw kwamen de ingevulde lijsten terug. Er waren veel zakjes verkocht. In totaal 278 zakjes. Daar zijn we heel blij mee.

De oudercommissie heeft alles mooi verpakt en toen konden de peuters de buit mee naar huis nemen om uit te delen aan alle mensen die wat hadden gekocht.De opbrengst is € 420,00 en komt helemaal ten goede aan de peuterspeelzaal.

dscf9985

Huis, hier woon ik:
Voor ons allemaal, dus ook zeker voor de peuter, maakt het huis deel uit van de directe, meest vertrouwde leefomgeving. Voor jonge kinderen is het van belang dat zij deze meest nabije leefomgeving nader kunnen verkennen en leren benoemen.We bespraken het volgende: het huis aan de buitenkant: bv dak, muur, raam en deur, kan open en dicht, brievenbus, bel, de tuin.

Het huis aan de binnenkant: kamer, badkamer, keuken, slaapkamer, wat doe je daar.  Televisie kijken, douchen, eten koken, slapen.  Is het huis hoog, laag, heeft het een puntdak. Is er een lift? Sommige peuters namen een foto mee van hun huis, zodat we allemaal konden zien waar hij of zij woont. Hee, de juffen hebben ook een huis, wonen ze dus toch niet op de speelzaal.

We lazen boekjes: bv Muis zoekt een huis of Klein mannetje. We bouwden een huis van duplo, we plakten, kleurden en verfden er een, en er werden sleutels gemaakt. “Kan ik daar echt de deur mee open maken”   

Wie woont er bij jou thuis, was ook een interessant gegeven, in sommige huizen werd het wel erg vol, daar woonden èn opa, oma, èn mama, papa, broertjes en zusjes, meerdere poezen en honden, konijnen., kortom een gezellige boel.

Van de bibliotheek konden we boekjes over dit onderwerp lenen en ook wat speelhuisjes. Het theepothuisje was favoriet. We zongen hier een liedje bij:

Bim Bam buisje, wie woont er in dit huisje…..

Trek maar aan de bel, dan zie je ‘t wel…….Deurtje dicht en deurtje open en er woonde zo maar weer iemand anders in dit huisje…..muis, een legopoppetje,Lucky Luc.

Dit was een  leuk en interessant onderwerp voor onze peuters!!!

Op naar ons volgende thema, natuurlijk heel toepasselijk : holletje, bolletje, lente.

Hopelijk kunnen we dan ook weer lekker regelmatig naar buiten.

dscf9920

 img 0874

 ----------------------------------------------------------------------------------------

img_0828


Peuterspeelzaal Hakkepuf is verhuisd:
Het weekend voor de kerstvakantie zijn wij met onze speelzaal verhuisd naar een mooi, groot lokaal in de Beatrixschool. Met man en macht werden alle spullen in auto's en karretjes geladen. Veel ouders hebben geholpen. Vrijdagmiddag werden de kleine dingen overgebracht en zaterdag kwamen er een aantal gespierde vaders helpen om de grote en zware dingen zoals kasten, tafels enz over te brengen.

In de kerstvakantie werd onze mooie binnenglijbaan met speelhuisje uit elkaar gehaald, verhuisd en weer in elkaar gezet. De vrijdag aan het eind van de vakantie werden nog even de laatste puntjes op de i gezet, zodat we onze peuters en hun ouders vanaf maandag 7 januari konden verwelkomen op onze mooie nieuwe plek.

De peuters hebben van te voren al even gekeken op hun nieuwe "school" en zelf al wat speelgoed verhuisd. Een aantal zijn supertrots  omdat ze denken dat ze al naar de basisschool gaan.

We zijn inmiddels begonnen op onze nieuwe stek en onze peuters vinden het allemaal prima. Alle speelgoed is er, hun vriendjes en vriendinnetjes zijn er en wij als juffen zijn er. Dan is het goed en wordt er als vanouds gespeeld, gezongen, gegleden en buitengespeeld. We zijn nog wel een keer teruggeweest naar het oude lokaal in de Oerthe. De peuters hebben met eigen ogen zien kunnen zien dat het nu toch echt leeg is.